- Zorg wordt in 2025 duurder: de premie voor de basisverzekering stijgt gemiddeld met 11 euro per maand.
- De zorgtoeslag stijgt ook, maar minder hard. Er zijn ook veranderingen in de mondzorg en fysiotherapie.
- Business Insider brengt de belangrijkste veranderingen voor je portemonnee per 1 januari 2025 in kaart: bekijk deel 1 over zorgkosten.
- Lees ook: Dit ben je in 2025 kwijt aan basisverzekering en aanvullende zorgpolis bij 3 veel voorkomende combinaties
Wat verandert er per 1 januari 2025 voor je portemonnee? Business Insider brengt traditiegetrouw aan het eind van het jaar de belangrijkste veranderingen in kaart. Dat doen we met een serie artikelen, We trappen af met de zorg.
De zorgkosten stijgen in 2025 verder door. De premie voor de basisverzekering stijgt gemiddeld genomen met 11 euro per maand, naar de tandarts gaat levert je een hogere rekening op en de restitutiepolis verdwijnt. Wat kun je komend jaar allemaal verwachten?
Bekijk hieronder het overzicht van de belangrijkste veranderingen voor de zorg in 2025.
Basispakket van de zorgverzekering in 2025: 4 veranderingen
Elk jaar houdt de Rijksoverheid het basispakket tegen het licht. Dat levert per 1 januari 2025 vier veranderingen op, meldt de Rijksoverheid.
Het basispakket vergoedt voortaan oefentherapie voor mensen met ernstige reumatoïde artritis. Onderzoek maakt duidelijk dat deze therapie - uitgevoerd door een oefentherapeut of fysiotherapeut - goed werkt en daarom is deze in 2025 opgenomen in het basispakket.
Ook oefentherapie bij COPD fase 2 of hoger wordt in 2025 volledig vergoed uit het basispakket, vanaf de eerste behandeling. Er is niet langer een maximaal aantal (vergoede) behandelingen, wat in 2024 nog wel zo was. Als je COPD fase 1 heeft, krijg je geen oefentherapie vergoed vanuit het basispakket.
De derde verandering is dat revalidatie voor ouderen (zogeheten geriatrische revalidatie) vaker vergoed wordt uit het basispakket. Zo kan het revalideren meteen vanuit huis starten en vervalt de eis dat je eerst in het ziekenhuis moet hebben gelegen.
Tot slot biedt het basispakket niet langer een vergoeding voor het gebruik van codeïne tegen pijn, hoest of acute diarree. Er is namelijk niet bewezen dat het middel werkt tegen deze klachten, waardoor Nederlandse artsen het middel niet langer aanraden.
Premie basisverzekering stijgt gemiddeld met €11 per maand
De basisverzekering wordt in 2025 duurder. Prijsvergelijkers houden het op een gemiddelde stijging van 11 euro per maand. Je betaalt in 2025 gemiddeld 158 euro per maand voor een basisverzekering.
De prijsstijging verschilt per verzekeraar en hangt onder andere af van de financiële reserves van de verzekeraar. Er zijn verschillende redenen voor de prijsstijging van de basisverzekering. De zorg wordt steeds duurder. Medicijnen en behandelingen kosten steeds meer, zorgpersoneel ook.
Lees ook: Dit gebeurt er met premies voor zorgverzekering in 2025: bekijk wat jouw verzekeraar doet
Restitutiepolis is verdwenen: er is altijd zorg waarvoor je een deel zelf moet betalen
De restitutiepolis - waarmee je zelf mag kiezen naar welke zorgbehandelaar je gaat en altijd een volledige vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar - is de afgelopen jaren door veel zorgverzekeraars geschrapt. In 2024 boden alleen Menzis, a.s.r. en Aevitae nog een restitutiepolis aan.
In 2025 is er geen restitutiepolis meer te krijgen. Zorgverzekeraars stoppen ermee vanwege de hoge kosten.
Niet-gecontracteerde zorgaanbieders zijn vaak te duur of werken niet efficiënt, luidt de kritiek. Wie een restitutiepolis heeft, ziet die automatisch omgezet worden naar een combinatiepolis bij dezelfde zorgverzekeraar. Dat heeft gevolgen voor wie gebruikmaakt van niet-gecontracteerde zorg in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en/of wijkverpleging.
Met een combinatiepolis krijg je namelijk alleen een volledige vergoeding bij gecontracteerde GGZ- en wijkverplegingsinstellingen. Blijf je kiezen voor een behandelaar die niet (volledig) vergoedt wordt door je zorgverzekeraar, dan maak je zelf meer kosten.
Het loont daarom om te controleren welke zorgverzekeraars volledige vergoedingen bieden voor jouw behandelaar(s). Overstappen naar een verzekeraar met volledige vergoeding kan je veel geld schelen.
Tarieven tandarts en orthodontist stijgen tot 7,8%
De tarieven van de meeste tandheelkundige prestaties stijgen in 2025 met liefst 7,8 procent. Een behandeling op het gebied van implantologie wordt 6,6 procent duurder.
Minder hard stijgen de kosten van de meeste orthodontische behandelingen, namelijk met 3,9 procent. Al zijn er ook orthodontische behandelingen die met 7,8 procent in prijs stijgen.
De prijsstijgingen zijn bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Steeds meer zorgverzekeraars beperken in 2025 de vergoedingen voor orthodontie, merkt Poliswijzer.nl. Veel polissen hanteren nu een zogeheten wachttijd van één jaar, voordat je als verzekerde je eenmalige uitkering van bijvoorbeeld 500 euro krijgt.
Je moet dan twee jaar voor zo'n aanvullende verzekering betalen, voordat je de vergoeding kunt incasseren. De drempel lag eerder vaak op het bedrag van 1.000 euro.
Fysiotherapie: hogere premie en minder vergoede behandelingen
De fysiotherapie gaat in 2025 flink op de schop. Veel verzekeraars verlagen het aantal vergoede behandelingen. Bovendien gaan de premies voor fysiotherapie omhoog met 1 tot 4 euro per maand, constateert vergelijkingssite Zorgwijzer.nl.
Verzekeraars maken een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen, die vaak deels worden vergoed via de basisverzekering.
Onder meer Zilveren Kruis, De Friesland en de Christelijke zorgverzekeraar (allebei onderdeel van Achmea) verlagen het aantal vergoede behandelingen of stoppen volledig met dekkingen voor fysiotherapie.
Veel grote zorgverzekeraars, waaronder VGZ en CZ, verlagen in 2025 ook de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg van fysiotherapeuten. Jij krijgt dus een groter deel van de rekening dan in 2024. Zo verlaagt Achmea de vergoeding voor niet-gecontracteerde fysiotherapeuten van 75 procent naar 50 procent, aldus Zorgwijzer.nl.
Eigen risico voor de zorg verandert niet
Het verplichte eigen risico blijft in 2025 staan op 385 euro. Het tiende jaar op rij alweer dat de overheid dit bedrag aanhoudt. Het kabinet wil het eigen risico in 2027 verlagen naar 165 euro, maar experts verwachten dat om die reden de zorgpremie voor de basisverzekering kan oplopen naar gemiddeld 200 per maand.
Je kunt er in 2025 - zoals elk jaar - voor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Dat levert je korting op de premie van je basisverzekering op. Standaard is het eigen risico als gezegd 385 euro op jaarbasis. Dit zijn kosten die je zelf moet betalen voordat de dekking van je zorgverzekering ingaat. Sommige vormen van zorg, zoals een bezoek aan de huisarts, vallen niet onder het eigen risico en worden altijd vergoed.
Bij veel zorgverzekeraars kun je het eigen risico verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Het maximum eigen risico bedraagt dus 885 euro. De korting die je krijgt bij het nemen van het hoogste eigen risico verschilt per verzekeraar en ligt tussen de 15 en 20 euro per maand.
Gemiddeld kun je op jaarbasis 204 euro besparen, meldt prijsvergelijkingswebsite Pricewise. Een andere prijsvergelijker, Independer, houdt het op een gemiddelde besparing van 190 euro per jaar. De korting wordt in ieder geval elk jaar kleiner.
Houd er bij het kiezen voor een hoger eigen risico wel rekening mee dat je het volledige bedrag aan eigen risico altijd achter de hand hebt, voor als je dus onverwacht medische kosten maakt. Als je verwacht volgend jaar veel naar het ziekenhuis te moeten of dure medicijnen nodig hebt, kun je het eigen risico het beste op 385 euro houden.
Eigen bijdrage voor medicijnen blijft 250 euro
De maximale eigen bijdrage voor geneesmiddelen uit het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) blijft in 2025 even hoog als nu: 250 euro.
Zorgtoeslag stijgt, net als de inkomens- en vermogensgrens
Niet alleen de premie van je zorgverzekering stijgt. De zorgtoeslag stijgt ook, mits je er recht op hebt natuurlijk. Als alleenstaande krijg je in 2025 gemiddeld 8 euro per maand meer dan in 2024. Met een toeslagpartner krijg je gemiddeld 14 euro per maand meer.
Je hebt recht op zorgtoeslag als je als alleenstaande maximaal 39.719 euro verdient. In 2024 mocht je maximaal 37.496 euro verdienen.
Heb je een toeslagpartner, dan mogen jullie samen in 2025 maximaal 50.206 euro verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Dat is duizenden euro's meer dan in 2024, toen je met toeslagpartner maximaal 47.368 euro mocht verdienen.
Hoeveel zorgtoeslag je krijgt, hangt af van je inkomen. Verdien je als alleenstaande 30.000 euro per jaar, dan krijg je 112 euro per maand zorgtoeslag. Ligt je inkomen hoger, dan neemt de zorgtoeslag snel af. Zo krijg je bij een inkomen van 37.000 euro als alleenstaande 33 euro per maand zorgtoeslag.
Je mag in 2025 ook meer vermogen hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Als alleenstaande is dat 141.896 euro, tegenover 140.213 euro in 2024. Met toeslagpartner mag je in 2025 179.429 euro vermogen hebben, waar de grens in 2024 op 177.301 euro lag.
Wil je weten of jij recht hebt op zorgtoeslag en zo ja, hoeveel? Je kunt een proefberekening maken op de website van de Belastingdienst.
Lees meer over je zorgverzekering in 2025:
- Dit gebeurt er met premies voor zorgverzekering in 2025: bekijk wat jouw verzekeraar doet
- Aanvullende zorgverzekering 2025: hier moet je op letten bij tandartsverzekering, fysiotherapie en orthodontie
- In 2025 is er altijd een deel van de zorg die niet 100% wordt vergoed door je zorgverzekering: bekijk hier de vergoeding per polis
- Aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie in 2025: hogere premie, minder behandelingen vergoed
- Hoger eigen risico zorgverzekering en lagere premie: is dat verstandig in 2025?